Navigácia

 

 

  • Zápis detí do materskej školy

    Oznam o zápise detí do Materskej školy na školský rok 2024/2025

     

    Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Mikušovce16 v súlade § 59 zákona č.245/2008 Z. z. a v súlade s vyhláškou MŠ SR č. 541/2021 Z.z. o materskej škole a po dohode so zriaďovateľom ZŠ s MŠ Mikušovce 16 oznamuje, že termín odovzdávania žiadostí na predprimárne vzdelávanie na školský rok 2024/2025 bude:

    v dňoch od  02.05.2024 do 10.05.2024,  v čase od  8:00 – do 12:00 a od 14:30 do 16:00 hod.

    Miesto podávania žiadostí:  Materská škola

    Zodpovedná osoba: Stanislava Matějková, zástupkyňa RŠ pre materskú školu

    Na  účely prijímania detí do MŠ môžete využiť elektronickú prihlášku alebo vyhotovený formulár, v ktorom sa požadujú informácie v rozsahu  § 11ods. 6  zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní.

    Súčasťou žiadosti je potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od  všeobecného lekára pre deti a dorast doplnené informáciou o povinnom očkovaní.  K overeniu údajov je potrebné priniesť k nahliadnutiu rodný list dieťaťa.

    Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno- vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

    Elektronickú prihlášku alebo formulár na stiahnutie nájdete: www.zsmikusovce.sk

    alebo  Vám bude poskytnutý v dňoch zápisu dieťaťa, t .j.  od 02.05.2024 -  10.5.2024 v materskej škole. 

    Spôsob podávania žiadostí:

      • osobne v materskej škole
      • poštou na adresu: ZŠ s MŠ Mikušovce 16, Mikušovce 01857
      • prostredníctvom e-mailu na adresu: materskaskolamikusovce@gmail.com
      • elektronicky na stránke školy ZŠ s MŠ Mikušovce 16

     

    Dôležité!!!

      • Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

     

    Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje ak:

    • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti  je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
    • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti  je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo
    • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením (Príloha č.1)

     

    Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia spolu s žiadosťou.  (Príloha č.2)

     

    Termín vydania rozhodnutia:

    Rozhodnutia o prijatí/ neprijatí dieťaťa vydá riaditeľka školy najneskôr do 30.6.2024

    Podmienky prijímania detí do MŠ:

    podmienky prijatia vyplývajú zo zákona č. 245/2008 § 59 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a vyhlášky MŠ SR č.541/2021 o materskej škole.

    • prednostne sa prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné (dieťa, ktoré dosiahlo 5 rokov veku do 31.8.2024 je predprimárne vzdelávanie povinné),
    • deti, ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania (deti, ktoré dovŕšia 6-ty rok veku a nedosiahli školskú spôsobilosť -na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaného súhlasu zákonného zástupcu),
    • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t.j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31.08.2024
    • deti ktoré k 31. augustu 2024 dovŕšia tri roky veku života.

     

    Ostatné kritéria prijímania detí:

    • v prípade zvýšeného záujmu o prijatie detí do MŠ budú uprednostnené deti s trvalým pobytom v danej obci, nevzťahuje sa na deti pre ktoré je  plnenie predprimárneho vzdelávania povinné 
    •  deti ktoré nastúpia do MŠ najneskôr do 15. septembra príslušného kalendárneho roka.
    •  v prípade prijatia dieťaťa do 3 rokov veku prednostne tie, ktoré do 31.12.2024 dovŕšia 3 roky  veku a s nástupom do materskej školy k 1.9.2024 - podľa dátumu narodenia budú zoradené od najstaršieho po najmladšie.
    • Deti od dvoch rokov sa prijímajú výnimočne - majú zvládnuté hygienické a samoobslužné činnosti. Tieto deti však môžu byť prijaté, len ak nebude naplnená kapacita MŠ.

     

     

    Čo by malo dieťa zvládnuť pred nástupom do MŠ:

    •  zaobísť sa na kratší čas bez blízkej osoby,
    • vychádzať s inými deťmi, vedieť sa podeliť,
    • musí mať základy samoobslužných návykov ako sú: obliekanie, obúvanie, stolovanie – samostatne jesť a piť,
    • zvládnuté hygienické návyky, používať WC (bez plienky ! ), umývanie a utieranie rúk, používanie vreckovky,
    • vedieť komunikovať
    • poznať si svoje veci ( pri menších odporúčame označiť veci – často majú deti rovnaké oblečenie, topánky, ... aby nedošlo k zámene)

     

     

     

                                                                                      

     

    V Mikušovciach dňa 18.04.2024                                                             Ing. Viera Jakúbková

                                                                                                              riaditeľka ZŠ s MŠ Mikušovce

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Hviezdoslavov Kubín

     Reprezentácia školy v recitacnej súťaži Hviezdoslavov Kubín v Dubnici n/V. 

    I.kat. Próza - Adelka Gajdošová

    II. kat. Poézia - Nela Pagáčová

    III. kat. Próza - Diana Gašpárková 

    Ďakujeme.

  • Exkurzia - Galéria M.A. Bazovského Trenčín

    Dňa 8.4.2024 sa naši žiaci 7. ročníka zúčastnili exkurzie a workshopu v Galérii M.A. Bazovského v Trenčíne. Žiaci sa zoznámili na komentovanej prehliadke s tvorbou slovenských umelcov, ktorí patrili do skupiny Galandovcov ako sú: Milan Laluha, Milan Paštéka, Ivan Štubňa, Rudolf Krivoš, Andrej Rudavský a ďalší.  Žiaci sa mohli ponoriť do modernej tvorby autorov, ktorí skúšali nové prístupy v umení ako bol kubizmus, surrealizmus a expresionizmus. Žiaci si v ateliéri galérie vyskúšali techniku informelu. Pri tejto technike sa do obrazu pridávajú okrem farieb a vrstvy piesku, omietky, sadry a podobne. Technika umožňuje vytvárať rôzne plastické štruktúry na obraze  vytvárať tak dojem, že objekty vystupujú z obrazu do popredia.  Žiaci si techniku skúšali na výkres, kde miesto piesku mali možnosť do diela pridávať detskú krupicu. Následne ho farebne dotvorili akvarelovými farbami. Žiaci sa stali súčasťou tvorby galérie a vďaka tomuto workshopu mohli rozvíjať svoje kľúčové kompetencie v oblasti tvorivého myslenia, ktoré veríme, že dokážu začleniť nielen do vyučovacieho procesu, ale aj svojho osobného života. 

  • 2% z daní

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

     

    Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

    Finančné prostriedky budú použité na:

    • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
    • skvalitnenie vybavenia školy

     

     

    Tlačivo na 2%  TU alebo v záložke dokumenty -  2%

  • Zápis do 1. ročníka základnej školy

    Zápis detí do 1. ročníka ZŠ pre školský rok 2024/2025 sa bude konať v dňoch 15. 4. 2024 (v pondelok) o 15:00 hod. v priestoroch základnej školy.

    Zápis sa uskutoční pre deti, ktoré k 31. 8. 2024 dovŕšia vek 6 rokov a majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, za ich osobnej účasti.

    Na zápis treba priniesť:

    a) rodný list dieťaťa,

    b) platný občiansky preukaz oboch prítomných zákonných zástupcov,

    c) vyplnenú prihlášku na školský rok 2024/2025 (možnosť vytlačiť v škole).

    Pred zápisom rodičia vyplnia a odošlú elektronickú prihlášku. Vyplňte ju podľa údajov z rodného listu dieťaťa, používajte mäkčene a dĺžne. Pri výbere odboru zvoliť možnosť: Základná škola 1. stupeň. Vyplnenú prihlášku vytlačte, podpíšte (podpisujú obaja zákonní zástupcovia) a prineste na zápis. Vyplniť prihlášku elektronicky bude možné aj v škole. Ak nemáte možnosť prihlášku vytlačiť, my ju skontrolujeme a vytlačíme pri zápise a vy ju podpíšete.

    Prihlášku podpisujú obaja zákonní zástupcovia.

    Ak má dieťa iba jedného zákonného zástupcu alebo z objektívnych príčin nie je možné získať podpis druhého zákonného zástupcu, je potrebné k prihláške pripojiť „Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu“, z ktorého bude bezpochyby vyplývať, že dieťa má len jedného zástupcu.

    Ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu. Na zápis je v tom prípade potrebné priniesť podpísané oboma zákonnými zástupcami " Písomné vyhlásenie k podaniam“. Zákonní zástupcovia sa tým dohodli, že podpisovať všetky podania týkajúce sa výchovy a vzdelávania ich dieťaťa, o ktorých sa rozhoduje v správnom konaní bude jeden zo zákonných zástupcov. Tomuto zákonnému zástupcovi budú zároveň doručované aj rozhodnutia.

  • Veľkonočné prázdniny

    Vážení rodičia, milí žiaci,

    v dňoch 28.3. 2024 - 02.04.2024 sú veľkonočné prázdniny. Riadne vyučovanie sa začne v stredu (3.apríla 2024).

    Prajeme Vám radostné prežitie veľkonočných sviatkov.

  • Voľno udelené riaditeľom školy

    Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní/školský zákon/

    a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z .z., o podrobnostiach a organizácií školského roka na ZŠ v znení vyhlášky MŠVV a Š SR č. 518/2010 Z. z. ktorou sa mení vyhláška MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a organizácii školského roka na ZŠ,

    udeľuje riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou, Mikušovce 16

    dňa 20.marca 2024 riaditeľské voľno pre žiakov 6. až 8. triedy.

    Dôvod: CELOSLOVENSKÉ TESTOVANIE 9 - 2024

    Stravníci v týchto ročníkoch sú na tento deň odhlásení z obeda. Vyučovanie  v triedach 1. až 4. ako aj ŠKD bude prebiehať normálne.

    Prezenčné vyučovanie sa opäť začne 21. marca 2024.

  • Jarné prázdniny

    Vážení rodičia, milí žiaci!

    Jarné prázdniny sú v termíne od 19. - 23.februára 2024. Vyučovanie po prázdninách sa začína 26. februára 2024 (pondelok).

  • TESTOVANIE T9 2024

    Na základe § 155 zákona č. 245/2008 Z. z. sa v školskom roku 2023/2024 uskutoční externé testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl, ktorého sa môžu zúčastniť aj žiaci podľa § 97 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z.Testovania 9 sa podľa § 155 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. zúčastnia aj žiaci 4. ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s osemročným vzdelávacím programom a 1. ročníka stredných škôl s päťročným vzdelávacím programom prijatí na vzdelávanie v strednej škole z ôsmeho ročníka základnej školy.

    20. marca 2024 sa Testovanie 9 uskutoční na všetkých školách s vyučovacím jazykom slovenským a ukrajinským z predmetov matematika slovenský jazyk a literatúra a na školách s vyučovacím jazykom maďarským z matematiky maďarského jazyka a literatúry.

    21. marca 2024 sa Testovanie 9 uskutoční iba na školách s vyučovacím jazykom maďarským zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a na školách s vyučovacím jazykom ukrajinským z ukrajinského jazyka a literatúry.

    Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. a 05. apríla 2024 (štvrtok a piatok).

    Základné_informácie_T9_2024.pdf

  • Karneval 2024

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval 2024.

  • Pozvánka

  • Ponuka spolupráce so školským špeciálnym pedagógom

  • Jesenná súťaž Ventures Books 2023

    Už druhý rok za sebou sa naša škola úspešne zúčastnila jesennej súťaže Venture books.

    Teraz naše dievčatá z ôsmej triedy vyhrali vo svojej kategórii fantastické druhé miesto!

    Z ich celoslovenského úspechu sa nesmierne tešíme, prajeme im aj do budúcnosti množstvo kreatívnych nápadov a veríme, že ich súťažné video rovnako pobaví aj Vás. :)

  • Vianočná akadémia

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná akadémia.

  • Vianočné prianie

  • Oznam o udelení riaditeľského voľna

     

    Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Mikušovce 16 oznamuje, že dňa 22. decembra 2023 poskytne deťom MŠ a žiakom 1. - 9. ročníka riaditeľské voľno v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov o udelení riaditeľského voľna žiakom školy. Riaditeľské voľno bude poskytnuté z organizačných dôvodov.

     

     

    Vianočné prázdniny: 23.12. 2023 - 7.1. 2024

     

    Vyučovanie opäť začne 8.1. 2024.

     

     

  • Výtvarná súťaž „Vianočná pohľadnica 2023“

    Aj tento rok sme sa so žiakmi našej školy zapojili do výtvarnej súťaže „Vianočná pohľadnica 2023 “ , ktorú vyhlasuje Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. V tomto roku sa konal už 20. ročník súťaže a zapojilo sa do nej  298 základných a materských škôl, 42 základných umeleckých škôl a 58 Spojených škôl zo Slovenska a Poľska.

    V kategórii žiakov I. stupňa sa umiestnili práce troch našich žiakov z 2. ročníka.

     V zlatom pásme sa umiestnila práca žiaka Dušana G. s názvom „Čertík“.

    V bronzovom pásme sa umiestnila práca žiaka Sebastiána B. s názvom : „Medovníková chalúpka“

    a práca žiačky Agáty K. s názvom „Anjelik“.

    Žiakom srdečne gratulujeme a tešíme sa so spoločných úspechov! 

  • Národný projekt POP 3

  • Upozornenie

    Vážení rodičia, milí žiaci. Chceli by sme Vás touto cestou informovať o nebezpečenstve energetického nápoja PRIME, ktorý sa už v niektorých štátoch zakázal predávať. Energetický nápoj PRIME sa stal medzi mladými ľuďmi populárny vďaka youtuberom, ktorí ho propagujú za účelom finančného zisku. Energetický nápoj je nebezpečný vďaka svojmu zloženiu. Niektoré druhy PRIME nápoja obsahujú v jednej pollitrovej fľaši až 200 mg kofeínu, čo je rovnaké množstvo ako 4 šálky espressa, 6 plechoviek Coca-Coly... Okrem extrémne vysokého množstva kofeínu, obsahuje ingredienciu L-theanín, ktorá nie je povolená v nealkoholických nápojoch v Európskej únii. Takáto kombinácia môže byť veľmi nebezpečná. Prosím nezatvárajme pred tým oči a rozprávajme sa o tom. Aj keď obal môže vyzerať lákavo, nič to nemení na tom, že PRIME je pre ľudský organizmus nebezpečný!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou, Mikušovce 16
    018 57 Mikušovce 16
  • 042/4464079 - základná škola
    0910464079 - riaditeľ školy
    0903514332 - materská škola
    0911908655 - základná škola - sekretariát
    0917113166 - vedúca školskej jedálne

Fotogaléria